Dubrovnik

Oct - 11
2018

Dubrovnik

Grad Dubrovnik (lat. Ragusa) izgrađen je na pomorskoj trgovini. U srednjem vijeku postao je jedini grad-država na Jadranu koji je konkurirao Veneciji. Podržan bogatstvom i vještom diplomacijom, grad je postigao izvanrednu razinu razvoja tijekom 15. i 16. stoljeća. Nadalje, Dubrovnik je bio jedno od središta razvoja hrvatskog jezika i književnosti, dom mnogim uglednim pjesnicima, dramatičarima, slikarima, matematičarima, fizičarima i drugim znanstvenicima.

Danas je Dubrovnik najponosnije perje u hrvatskoj turističkoj kapici, elitnom odredištu i jednom od najljepših gradova na Mediteranu. Dubrovnik je nekada bio samostalna republika, preživljavajući uglavnom trgovinu. Uspjela je preživjeti mnoga stoljeća, uz stalne prijetnje svom teritoriju, osobito iz moćnog Otomanskog carstva i Venecije. Već u 19. stoljeću slavne osobe su ga otkrile kao mjesto koje se može vidjeti. George Bernard Shaw je jednom rekao da “oni koji traže raj na Zemlji trebaju doći u Dubrovnik i pronaći ga”.

Stanovnici, predsjednici i diplomati favorizirali su grad. Pokojni papa Ivan Pavao II. Bio je ljubitelj Dubrovnika i čak je postao počasni građanin. Od 23 vrhunska luksuzna hotela u Hrvatskoj u 2010. godini desetak ih je bilo u Dubrovniku. Tvrđava Bokar Dubrovnik je okružen zadivljujućom arhitekturom i kiparskim detaljima, a nudi spektakularne crkve, samostane, muzeje i fontane. Mnoštvo tipičnih gradova i izleta uključuju: Elafitske otoke, atraktivan grad Cavtat, Konavosku dolinu, otok Mljet, otok Korčulu, Ston i poluotok Pelješac.

Godine 1979. grad Dubrovnik dodan je na UNESCO-ov popis Svjetske baštine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *